Uvaferm Uvavital 20g
Várható szállítás: | 2025. április 08. |
|
|
Szállítási díj: | 2.413 Ft |
Elérhetőség: | Raktáron |
Gyártó: | Uvaferm |
Cikkszám: | 2077 |
Komplex élesztő tápanyag Borhibák elkerüléséhez, minőség javításához Az Uvaferm-Uvavital élesztőtápanyag segíti a kultúrélesztők elszaporodását. Hatására gyorsul az élesztőszaporodás, javul az élő-holt sejtarány, életképesebb, nagyobb élesztősejteket kapunk. Tápanyag hozzáadásával javul az alkoholkihozatal, megelőzhető a tápanyaghiány miatt fellépő kénhidrogénes erjedés (záptojás szag). Hatására a párlat karaktere gyümölcsösebb, komplexebb, teltebb lesz. Kiszerelés: 20g |
Leírás és Paraméterek
Az UVAVITAL az élesztőtápanyagok különlegesen hatékony kombinációja szőlő mustok és cefrék, gyümölcs-, és gabonacefrék erjesztéséhez. Az UVAVITAL meggátolja az erjedés megakadását, nagymértékben javítja a késztermék minőségét, segít a megakadt erjedés újraindításában, segítségével megelőzhető illetve kezelhető a kénhidrogénes erjedés.
ALKALMAZÁSI ELŐNYEI A BORÁSZATBAN JÓMINŐSÉGŰ, NEM TÁPANYAGHIÁNYOS ALAPANYAG ESETÉN:
- Csökkenti az erjedés során keletkező kénessavlekötő anyagok mennyiségét (kisebb kénessavigény, jobb szabadkénessav-megtartó képesség)
- Komplexebbé teszi a boraromát (több szekunder aromaanyag)
- Növeli a bor gyümölcsösségét (hatására nő az acetátészterek mennyisége = gyümölcsösség)
- A bor teltebb lesz, jobban kitölti a szájat, és harmonikusabb ízérzetet ad
- Stabilizálja a bor primer aromaanyagait és a színanyagokat (glükánok és mannoproteinek hatása)
- Kevesebb illósav képződik (0,05-0,1 g/literrel)
- Tisztább lesz a bor
Ajánlott koncentráció nem tápanyaghiányos termés esetén a borminőség javítására: 2x, 3x, 4x10 g/hl több lépésben beadagolva a cukorfogyásnak megfelelően. Növekvő dózis = egyre teltebb, kerekebb borok!
KÜLÖNLEGES ERJESZTÉSI KÖRÜLMÉNYEK, ERJEDÉSI PROBLÉMÁK ESETÉN:
Nagy alkoholtartalmú, nehéz körülmények között erjedő borkülönlegességekhez, pezsgősítéshez, tápanyaghiány esetén, nagy alkoholtartalmú és/vagy hideg tételek újraoltásánál, szermaradvány probléma esetén, a kén-hidrogénesedés és a bakszag megelőzésére, erjedés alatti eltűntetésére.
AZ UVAVITAL ÖSSZETÉTELE:
Vitaminok (tiamin, biotin, niacin, Ca-pantotenát, folsav stb.)
Aminosavak (arginin is), peptidek, polipeptidek, proteinek, ionos nitrogén
Mikroelemek
Szterolok, telítetlen zsírsavak
Oxigénfixáló anyagok
Inaktív élesztősejtfal (méreganyagok lekötése, teltségérzet fokozás)
DEKLARÁLT, ÁLLANDÓ AMINOSAVÖSSZETÉTEL: A Lallemand komoly kutatómunkát végez a komplex tápanyagokkal kapcsolatos témákban is. Ennek eredménye a következő. Ha a komplex tápanyag miatt a glutamin mennyisége a mustban/erjedő borban nem megfelelő arányú, akkor piroglutaminsav képződik. Ez az anyag fémes, száraz, durva, kissé keserű ízeket okoz a borban. Az UVAVITAL , mint kiemelt minőségű komplex tápanyag, megfelelő, a többi aminosavhoz képest állandó arányban tartalmazza a glutaminsavat, ennek következtében alkalmazásánál a piroglutaminsav probléma nem lép fel.
MUSTHOZ, CEFRÉHEZ, BORHOZ ADÁS:Közvetlenűl az élesztő előtt 10 g/hl. A beoltandó must, vagy cefre egy részében feloldjuk, és a tétellel alaposan elkeverjük. Az UVAVITAL után egy menetben az élesztőt is a tételhez keverjük.
Ha erjedés közben illat-, vagy szaghiba jelenik meg az erjedendő tételben, adjunk hozzá ismét 10 g/hl UVAVITAL-t. Ha a bort még teltebbé akarjuk tenni 1/3-os cukorfogyásnál is adjunk hozzá 10 g/hl UVAVITAL-t. Az utóerjedési fázisban (20-50 g/l cukortartalom között) szintén 10 g/hl-t adagoljunk az UVAVITAL-ból.