Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Uvaferm Lallzyme HC 10g

Várható szállítás: 2024. március 29.
Szállítási díj: 2.413 Ft
Elérhetőség: Raktáron
Gyártó: Uvaferm
Cikkszám: 2052

Szőlő és gyümölcscefréhez

Fehér- és kékszőlők enzimes kezelésére, musttisztításra, gyümölcscefrék pektinbontására.

Nagy koncentrációjú, nagy tisztaságú pektinbontó enzimkészítmény.

A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színléként jelentkezik. Lerövidül a préselési idő.

A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az aromakarakter erősödését eredményezi.

Kiszerelési egység 10g

Legkisebb rendelhető mennyiség: 5!

Leírás és Paraméterek

LALLZYME HC Nagykoncentrációjú, nagytisztaságú pektinbontó enzimkészítmény lényeredéknöveléshez, musttisztításhoz A Lallzyme HC szelektált enzimek keveréke, mely bor készítésénél használható pektináz enzimkészítmény. A Lallzyme HC-t a világ sok borvidékén évek óta használják héjonáztatáshoz, a préselhetőség javítására, lényeredék-növelésre. Az E.U.-ban állítják elő Aspergilus niger fermentációjával nyert speciális enzimekből.

AKTIVITÁS: A Lallzyme HC enzimaktivitása magas SO2 és savtartalom mellett, alacsony pH-n is jó stabilitást mutat. A HC-nek erős pektolitikus, celluláz és hemicelluláz aktivitása van, így lebontja az összefonódott pektin és hemicellulóz tartalmú makromolekulákat. A HC aromaprekurzorokat extrahál a bogyó szilárd részeiből, és hatékonyan növeli a bor fajtajelleget okozó aromafrakcióját.

ALKALMAZÁS: Pektinbontásra, héjonáztatáshoz és a mustok tisztítására alkalmas pektinbontó enzimkészítmény. A szőlőhöz feltárás során adagolandó. A Lallzyme HC hatására nagyobb a lényeredék, amely elsősorban színléként jelentkezik. Kisebb a barnulást okozó polifenolok koncentrációja, mivel a préselés nyomásigényét csökkenti. Hatására gyorsulnak a mustok tisztulási folyamatai nyálkázásnál, ülepítésnél, szeparációnál. Ülepítéses musttisztításnál tömörebb az üledék. Javul az újborok deríthetősége, szűrhetősége. Erősen rothadt szőlő esetén a nagyobb hatékonyságú és gyorsabb musttisztításhoz mindenképpen javasolt a Lallzyme HC alkalmazása. Rothadt termés esetén azonban ne a feltárás előtt a fogadógaratba adagoljuk a készítményt! Alkalmazzunk minnél gyorsabb szőlőfeldolgozást, majd a mustot kénezzük. A must kénezése után 1 – 1,5 g/hl adagban alkalmazzuk a HC tisztítóenzimet. A kénessav, a kénessavas nyálkázás koncentrációtartományában nem gátolja az enzimműködést. A megfelelő enzimaktivitás érdekében a mustot ne hűtsük 8 C alá.

AROMAKARAKTER: A Lallzyme HC alkalmazásával készült borok aromapotenciálja nagyobb, mint az enzimkezelésen át nem esett boroké, mivel a celluláz és hemicelluláz enzimek hatására lebontódnak az aromaanyagokat fogvatartó héj alatti tasakocskák, amelyből szabad és a kötött aromaanyagok jutnak a mustba.

ÖKONÓMIAI ELŐNYÖK: A Lallzyme HC könnyen préselhető levet ad, és megnöveli a lényeredéket (80%-ban színléként jelentkezik). Lerövidül a préselési idő. A mustok könnyebben tisztíthatók, ülepítéses musttisztításnál tömörebb az ülepítési alj. Az újborok derítése és szűrése sokkal könnyebbé válik. Alkalmazása az aromakarakter erősödését eredményezi.

TISZTASÁG: A Lallzyme HC a különféle oxidáz mellékaktivitásoktól mentes (pl. fahéjsav-észteráz), így nem gyorsítja a borok öregedési folyamatait, sőt ellenkezőleg, alkalmazásával visszaszorítjuk a természetes, káros mellékaktivitással rendelkező mikrobiális pektinázok tevékenységét, így a borok öregedésre való hajlamát csökkentjük !!!

ADAGOLÁS: 0,5 – 1 – 1,5 g/q szőlő. Az enzim 15 C feletti hőmérsékleten 20-30 perc alatt lebontja a pektin teljes mennyiségét. A dózist a gyümölcs pektintartalmától, a hőmérséklettől és a pektinbontáshoz rendelkezésre álló időtől függően változtatni lehet. A száraz enzimet adagolás előtt 15 – 25 C hőmérsékletű vízben feloldjuk, majd ezután a pektinbontandó tételhez adjuk. TÁROLÁS: Száraz, hűvös helyen (5 – 20 C). A Lallzyme HC 20 C-on történő tárolás esetén is évekig megőrzi aktivitását.

ÓVINTÉZKEDÉSEK: Az enzimkészítmény porának belégzését, és a felesleges bőrrel való érintkezést el kell kerülni. Bőrre vagy szembe kerülése esetén bő vízzel öblítsük le/ki. 

Keresés